Δεν χρειάζεται να ανησυχείς αν θα ξεμείνεις από φαγητό σε περίπτωση που δεν μπορείς να πας στο σούπερ μάρκετ λόγω καραντίνας.

Υπάρχουν τροφές που κρατάνε πιο πολύ απ’ ότι νομίζεις. Προμηθεύσου τις και δεν θα το μετανιώσεις.Αυτά είναι τα απαραίτητα τρόφιμα σε περίοδο καραντίνας - Change Eat

Είναι οι τροφές που όσο κι αν τις αφήσεις στο ντουλάπι ή στο ψυγείο σου δεν πρόκειται να λήξουν ποτέ ή τουλάχιστον για μερικές δεκαετίες.

Επειδή ποτέ δεν ξέρεις τι επιφυλάσσει η τύχη και ο καιρός παρακάτω θα βρεις την «απόλυτη λίστα» τροφίμων που κάθε άνθρωπος πρέπει να έχει συλλέξει αν χρειαστεί να επιβιώσει για καιρό χωρίς να έχει πρόσβαση σε φρέσκα τρόφιμα.

Just a half-tablespoon of olive oil a day may help the heart - Harvard  HealthΕλαιόλαδο Τα λάδια έχουνε ημερομηνία λήξης 1 με το πολύ 2 χρόνια. Αν έχεις δικές σου ελιές, αυτό που χρειάζεσαι είναι να μπορείς να το φυλάξεις για ένα χρόνο. Το ελαιόλαδο φυλάσσεται καλύτερα μέσα σε ντενεκεδένια κουτιά και πρέπει να είναι αεροστεγώς κλεισμένα. Τα σκουρόχρωμα γυάλινα μπουκάλια είναι η αμέσως καλύτερη επιλογή. Το σημαντικό είναι να τα έχουμε σε μέρος σκιερό, χωρίς υγρασία. Το σημαντικό όμως είναι ότι όλα τα λάδια διατηρούνται για περισσότερο καιρό αν φυλαχτούν στο ψυγείο. Και για ακόμα περισσότερο επέκταση του χρόνου ζωής, μπορούμε να τα βάλουμε στην κατάψυξη. Στην κατάψυξη μπορείς να συντηρήσεις ελαιόλαδο χωρίς να ταγκιάσει για τουλάχιστον 5 χρόνια.

Αλάτι Πρέπει να αποθηκεύσετε πολύ αλάτι, τόσο για την γεύση όσο και για την συντήρηση των τροφίμων,

Ρύζι    Ο χρόνος πού μπορεί να διατηρηθεί είναι περίπου οκτώ έτη.

Αλεύρι, διατηρείται  για δύο ή τρία χρόνια.

Ξύδι δε χαλάει σχεδόν ποτέ

Ξηρή Μαγιά μέχρι δυο χρόνιαΤρόφιμα μακράς διάρκειας και τρόποι για τη σωστή αποθήκευσή τους | BLOKO

Καλαμπόκι Τα  ολόκληρα καλαμπόκια διατηρούνται πολύ περισσότερο από τα σπυριά τού καλαμποκιού ή το καλαμποκάλευρο. γι’ αυτό να αποθηκεύετε ολόκληρα καλαμπόκια και να αλέθετε μόνοι σας όσα χρειάζεστε. Υπολογίστε 25 κιλά ανά ενήλικα τον χρόνο. Ο χρόνος αποθήκευσης τού ολόκληρου καλαμποκιού είναι οκτώ έως δώδεκα χρόνια, αλλά το σπασμένο ή αλεσμένο καλαμπόκι διατηρείται μόνο δεκαοκτώ με τριάντα έξι μήνες.

Βρώμη  Ο χρόνος αποθήκευσης της βρώμης είναι τρία με επτά χρόνια, ανάλογα με την ποικιλία και την μέθοδο συσκευασίας.

Γάλα σε σκόνη και σε κονσέρβες

Τρόφιμα μακράς διάρκειας για ώρα ανάγκης - Προϊόντα της ΦύσηςΦρούτα και Λαχανικά σε Κονσέρβες

Κρέας αποξηραμένο και σε Κονσέρβες Οι κονσέρβες έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής έτσι κι αλλιώς. Αν είναι καλής ποιότητας και τις φυλάξουμε σωστά, σε σκιερό και ξηρό μέρος, μακριά από φως και υγρασία, τότε θα μπορούσαμε να επεκτείνουμε το χρόνο ζωής τους. Σημαντικό είναι οι κονσέρβες να μην έχουν χτυπήματα, τσαλακώματα ή ανοίγματα. Αν τύχει να έχουμε μία κονσέρβα που έχει περάσει η ημερομηνία λήξης είναι καλή ιδέα να την ανοίξουμε και να περιεργαστούμε το εσωτερικό, προσπαθώντας να αξιολογήσουμε αν έχει πραγματικά χαλάσει.

Σάκχαρα Προτιμώ το μέλι (εκτός, ασφαλώς, για τα βρέφη), αλλά ανάλογα με τα γούστα σας μπορεί επίσης να θέλετε να δημιουργήσετε ένα απόθεμα με ζάχαρη, μελάσσα, σόργον, σιρόπι σφένδαμου,

Πέντε τροφές με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από... εσάς! - Onmed.grΖυμαρικά  και όσπρια Όλα τα τρόφιμα αυτού του είδους, από φασόλια και φακές, μέχρι ζυμαρικά, ρύζι, βρώμη, σιτάρι άλλα ολόκληρα δημητριακά κινδυνεύουν από την υγρασία και την οξείδωση, δηλαδή την επαφή με το οξυγόνο. Για να διατηρηθούν περισσότερο από όσο γράφουν στη συσκευασία και να μην υπάρχει κίνδυνος να μαζευτούν ζουζούνια, πρέπει να κλείσουν αεροστεγώς σε ειδική σακούλα ή πλαστικό δοχείο τροφίμων. Αν και υπάρχουν στην αγορά κάποιες συσκευασίες που σφραγίζουν αεροστεγώς τα τρόφιμα, μπορούμε να κάνουμε τη διαδικασία μόνοι μας. Για αυτό χρειαζόμαστε «απορροφητές οξυγόνου» (oxygen absorbers) που τοποθετούμε σε ειδική σακούλα ή δοχείο μαζί με τα τρόφιμα, πριν τα κλείσουμε και τα σφραγίσουμε. Σε περιβάλλον χωρίς καθόλου οξυγόνο όλα αυτά τα τρόφιμα μπορούν να διατηρηθούν για πολύ πολύ καιρό. Για παράδειγμα λέγεται ότι σπόροι από ολόκληρο σιτάρι μπορούν να διατηρηθούν μέχρι και για 25 χρόνια αν βρίσκονται σε εντελώς αποξυγονωμένο περιβάλλον. Εμένα μου ακούγονται πολλά τα 25 χρόνια, και ελπίζω ποτέ να μη χρειαστεί να φάω τόσο παλιό σιτάρι!!

Μπαχαρικά μέχρι και πέντε χρόνια

Τρόφιμα μακράς διάρκειας και τρόποι για τη σωστή αποθήκευσή τους | BLOKOΠελτές ντομάτας περίπου δυο χρόνια

Συνοψίζοντας:

  1. μέλι
  2. ρύζι
  3. ξερά φασόλια
  4. μπισκότα hardtack (περιέχει αλεύρι, νερό και αλάτι)
  5. ghee (είδος χειροποίητου βουτύρου)
  6. γάλα σε σκόνη
  7. Αποξηραμένο κρέας
  8. σκληρά τυριά με επικάλυψη κεριού
  9. νιφάδες βρώμης
  10. μακαρόνια (τουλάχιστον 10 χρόνια μετά τη λήξη σε μέρος χωρίς υγρασία)
  11. Κονσέρβες ντομάτας
  12. cornflour (άμυλο καλαμποκιού)
  13. corn syrup (και σε βίντεο η συνταγή-2φλ. ζάχαρη, 3/4 φλ, νερό 1/4 κγ σόδα,2κγ λεμόνι, λίγο αλάτι)
  14. αλάτι, ζάχαρη, μηλόξυδο και αλκοόλ (που δεν θεωρούνται κανονικά φαγητά αλλά είναι απαραίτητα)