Σε 15 μόλις μέρες ο οργανισμός σου θα αναζωογονείται σαν να έκανες restart! Απαλλάσσεσαι από τα 3-5 περιττά κιλά που σε ταλαιπωρούν, φαίνεσαι πιο νέος και με λιγότερο εμφανείς ρυτίδες. Πρόκειται για μια πολύ απλή τεχνική που μπορείς να κάνεις και από το σπίτι σου ενεργοποιώντας τη διαδικασία της αυτοφαγίας των κυττάρων του οργανισμού σου.

Η αυτοφαγία και τι σημαίνει

Ετυμολογικά η λέξη «αυτοφαγία» σημαίνει «να τρως τον εαυτό σου» και αναφέρεται σε μια διαδικασία των κυττάρων του ανθρωπίνου σώματος όπου «τρώνε» ένα κατεστραμμένο κομμάτι του εαυτού τους.Πρόκειται για μια διαδικασία εκκαθάρισης όπου προάγει την ανανέωση και τη λειτουργική διατήρηση των κυττάρων.

Ο Ιάπωνας βιολόγος Yoshinori Ohsumi τιμήθηκε με το Νόμπελ Ιατρικής το 2016 για τις ανακαλύψεις του σχετικά με το συγκεκριμένο φαινόμενο -το οποίο για πρώτη φορά περιγράφηκε το 1962- ωστόσο οι έρευνες του Ohsumi έδειξαν υπό ποιες συνθήκες εμφανίζεται η αυτοφαγία και πώς αυτή λειτουργεί.

Η αυτοφαγία είναι μια μορφή κυτταρικού καθαρισμού, ενεργοποιείται από τη στέρηση θρεπτικών συστατικών δηλαδή από την ασιτία και όχι μόνο από τον περιορισμό θερμίδων. Το σώμα αναγνωρίζει τον παλιό και υποβαθμισμένο κυτταρικό εξοπλισμό και τον καταστρέφει. Καθαρίζει και αποτοξινώνεται και τα κύτταρα αναζωογονούνται και συμπεριφέρονται σαν πιο νεαρά. Η συσσώρευση όλων αυτών σκουπιδιών ευθύνεται για τη γήρανση.

Η έλλειψη τροφής ενισχύει την αυτοφαγία

Τα κύτταρα αισθάνονται ότι λείπει η ενέργεια και τα αμινοξέα κι έτσι προσπαθούν να κάνουν την αναπλήρωση από τα άχρηστα υλικά τους.
Ο μηχανισμός αυτός της κυτταρικής «ανακύκλωσης» διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στις αναπτυξιακές και αντι-γηραντικές λειτουργικότητες και δράσεις των ζωικών κυττάρων.

Φαίνεται μάλιστα πως η γήρανση είναι στενά συνδεδεμένη με την αυτοφαγία.
Η ενεργή ανανέωση των κυττάρων αρχίζει μόνο μετά από 12 ώρες πείνας.

Βέβαια, όπως τονίζουν οι ειδικοί η αποχή από το φαγητό που αναφέρεται στο πλαίσιο της αυτοφαγίας είναι διακοπτόμενη. Η αυτοφαγία δεν πρέπει να παραμένει συνεχώς ενεργοποιημένη. Χρειάζεται να δοθεί στα κύτταρα το χρονικό περιθώριο να ανανεωθούν κάτι που συμβαίνει στη φάση που τρεφόμαστε κανονικά.

Απαγορεύεται να περνάτε πάνω από τρεις μέρες χωρίς φαγητό. Αλλιώς τα κύτταρα θα αρχίσουν να τρώνε τα υγιή τμήματα. Να πίνετε πολύ νερό και να ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες του γιατρού σας

Η έρευνα του Οσούμι για την αυτοφαγία αποτελεί μία έρευνα κρίσιμης σημασίας για να ανοίξει ο δρόμος για την ανακάλυψη νέων θεραπευτικών προσεγγίσεων για ασθένειες από τον καρκίνο μέχρι τις νευροεκφυλιστικές νόσους.