Η Μάνη, μόλις 3½ ώρες μακριά από την Αθήνα (270 χλμ.), είναι ένας τόπος που όμοιός του δεν υπάρχει σε όλο τον κόσμο και διεκδικεί τον σεβασμό και την αγάπη του επισκέπτη. Η  διαδρομή περνάει μέσα από περιοχές πανάρχαιες που θεωρούνται λίκνο του Ευρωπαϊκού πολιτισμού. Στο  μεγαλύτερο μέρος της ταυτίζεται με τον πανάρχαιο δρόμο, που οδηγούσε από την Αθήνα στη Σπάρτη και  σήμερα είναι κατάσπαρτη από μικρά παραδοσιακά ταβερνάκια και ουζάδικα με γευστικές λιχουδιές. 
Η ομορφιά της Μάνης διατηρείται όλες τις εποχές του χρόνου και σας περιμένει να την απολαύσετε. Αυτό που αντικρίζει κανείς όταν την πρωτοεπισκέπτεται είναι  μια απέραντη συντροφιά πέτρας, ουρανού και ανθρώπου.  Πέτρες ντυμένες απ΄ τον ήλιο. Οι πέτρες είναι το μόνο άφθονο πράγμα στη Μάνη. Έτσι τα σπίτια ή καλύτερα οι πύργοι τους είναι φτιαγμένα με αυτή. Είναι τετράγωνα και στις γωνίες απολήγουν σε μεγαλύτερες πέτρες, τα γκονάρια. Έχουν μικρά παράθυρα ώστε ο εχθρός να μην μπορεί να μπει ενώ παράλληλα έχουν πολεμίστρες και πολλές φορές κανόνια για την άμυνα. Οι πιο πολλοί πύργοι είναι δίπατοι και σήμερα μισογκρεμισμένοι. Ακόμη στέκουν αγέρωχοι φρουροί περίπου οχτακόσιοι πύργοι και έξι κάστρα.
Στη Μάνη υπάρχουν διακόσια πενήντα περίπου χωριά και μικροί οικισμοί, λουσμένα στο φως, γεμάτα ελιές και φραγκοσυκιές.  Όσοι  δεν γνωρίζουν, σε κάθε αναφορά  στη Μάνη, το μυαλό τους ταξιδεύει σε πύργους και βεντέτες, σε μοιρολόγια και μαυροφορεμένες γυναίκες, ελιές και καλό λάδι, λαμπερή πέτρα και φραγκόσυκα.
Ο χώρος αυτός σε ξαφνιάζει μόλις τον ατενίζεις για πρώτη φορά, αλλά γίνεται γρήγορα φιλικός. 
Όλη η περιοχή βρέχεται από καθαρές κρυστάλλινες θάλασσες, οι οποίες στην πανάρχαια διαμάχη τους με την στεριά σχηματίζουν γραφικά λιμανάκια, σπήλαια, που με το πέρασμα του καιρού γίνανε χώροι όπου διαμορφώθηκε ζωή και γεννήθηκε κουλτούρα.
Οι παραλίες είναι φτιαγμένες από σκληρούς βράχους και άλλες από ολοκάθαρα άσπρα βότσαλα ή αμμουδιές. Πολλές είναι προσπελάσιμες και άλλες πάλι πρέπει κανείς να τις ανακαλύψει στους μακρινούς του περιπάτους.
Το Οίτυλο, η Αρεόπολη, ο Δυρός, η Κοίτα-Νόμια, ο Γερολιμένας, η Βάθεια, το Μαρμάρι, το Πόρτο Κάγιο, η Κοκκάλα, ο Δρυμός, ο Κότρωνας κλπ, σε περιμένουν να τα ανακαλύψεις και να φωτογραφίσεις ωραία μοτίβα. 
Ένα από τα σπουδαιότερα και διεθνώς μεγαλύτερα σπήλαια είναι αυτό του Δυρού, που είναι προσπελάσιμο, επισκέψιμο και προκαλεί το ενδιαφέρον χιλιάδων επισκεπτών.
Οι πύργοι π.χ., των οικογενειών Σκλαβουνάκου και Μαντουβάλου, που είναι χαρακτηριστικά δείγματα λαϊκής αρχιτεκτονικής, όπως χαρακτηριστικά αναφέρονται εδώ, εμφανίζονται στη Μάνη κατά το 13ο αιώνα και αποσκοπούν στην προστασία της οικογένειας και της γενιάς.
Οι Εκκλησίες, τα ξωκλήσια οι σπάνιες τοιχογραφίες και εικόνες έργα λαϊκών ζωγράφων, που δημιούργησαν σχολή περίπου 300 χρόνια πριν το Μυστρά, βρίσκονται όλα σε απόσταση αναπνοής από το δρόμο σου.
Περίπατος στα πλακόστρωτα δρομάκια της Μέσα Μάνης σημαίνει έρευνα, ψάξιμο να ανακαλύψεις, σε κάθε σου βήμα το πέρασμα της ιστορίας.
Ιστορία
Κατοικείται συνεχώς από την Παλαιολιθική Εποχή, οικιστικά κατάλοιπα της οποίας εμπλέκονται με ερείπια της Βυζαντινής Εποχής, Πυργόσπιτα, Ξεμόνια και νεότερους παραδοσιακούς Οικισμούς υπογραμμίζοντας έτσι την συνέχεια του Γένους.
Νεότερες αρχαιολογικές έρευνες έφεραν στο φως και ευρήματα της Νεολιθικής Εποχής. Εντοπίστηκαν επίσης οικισμοί Πρωτοελλαδικής και Μυκηναϊκής περιόδου. 
Η περιοχή κατοικήθηκε αρχικά από τους Λέλεγες, τους οποίους εξεδίωξαν οι Αχαιοί, για να εκδιωχθούν και αυτοί με τη σειρά τους από τους Δωριείς. Στην Ελληνιστική εποχή ιδρύεται το κοινό των Ελευθερολακώνων, λατρευτικό κέντρο των οποίων υπήρξε η Καινήπολη (σημερινά Άλικα).
Στη Βυζαντινή εποχή βρέθηκε η Μάνη κάτω από την κυριαρχία των Φράγκων οπότε και ενισχύθηκε η άμυνά της. Κατά τη διάρκεια των Ενετοτουρκικών πολέμων βρίσκονται στο πλευρό των Ενετών, όπου υπηρετούν το Δόγη σαν μισθοφόροι και πολέμησαν με μεγάλη ανδρεία και πολεμική τέχνη διαλύοντας τον Τουρκικό στόλο στα Χανιά της Κρήτης και τη Ναύπακτο.
Από το 1776 μέχρι την Επανάσταση του 1821 ανηγορεύθησαν 8 Μανιάτες στη θέση του Μπέη με προεξέχουσες φυσιογνωμίες. Στις 17 Μάρτη του 1821 έγινε (μετά από Δοξολογία στους Ταξιάρχες της Αρεόπολης) η έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, όπου ο ηγέτης Μάνης Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης σήκωσε το Λάβαρο της Απελευθέρωσης της Πατρίδας από τον τουρκικό ζυγό. 
Όταν οι Μανιάτες υπερασπίζονται την πέτρα είναι άνθρωποι σοβαροί, σκληροί, απότομοι, και αδυσώπητοι γνωστοί από την αρχαιότητα. Δεν τραγουδούν, δεν χορεύουν, δεν διασκεδάζουν. Είναι απλοί κι ανθεκτικοί σαν τις φραγκοσυκιές, δεν έχουν όμως αγκάθια, κι αν έχουν δεν τσιμπάνε αν δε βάλεις το χέρι σου πάνω τους.
Ταυτόχρονα όμως, είναι τρυφεροί και ανθρώπινοι στις μεταξύ τους σχέσεις και φιλικοί και φιλόξενοι με τους επισκέπτες τους.
Ο μεγάλος διανοητής Φτέρης έγραψε πως οι Μανιάτες έχουν μια τόσο σθεναρή μνήμη που δεν ξεχνούν ούτε το καλό ούτε το κακό.
Η Μάνη όντως είναι όλα αυτά. Είναι όμως και τέχνη και ευαισθησία, είναι ποίηση, ζωγραφική και γλυπτική. Είναι φως, αέρας και θάλασσα. Έχετε ακούσει τον αέρα να τραγουδάει;
Καθίστε σε μια πέτρα, σε κάποιο χωριό και όταν ο αέρας αρχίσει να σφυρίζει το τραγούδι του ανάμεσα στους πύργους, κλείστε τα μάτια σας και παρακαλέστε να αρχίζει να ψιχαλίζει, θα το θυμόσαστε σε όλη σας την ζωή.
 
 
Πως θα φτάσετε: Οδικά με αυτοκίνητο  από Αθήνα 
 η Μάνη απέχει  240 περίπου χλμ.,  τα περισσότερα σε καλό εθνικό δρόμο.
 Στην Αθηνών – Τριπόλεως κατευθύνεστε  προς Σπάρτη κι απο εκεί προς Γύθειο.
 
Χρήσιμα Τηλέφωνα (27330)
Γύθειο…………………. 22384, 22207
(Γραφείο Τουρισμού)
Δυρός …………………………….52220
(Κοινότητα)