Σε λίγο, Ιούνιος, ο μήνας κερασιών! Είναι φρέσκα, ζουμερά, κόκκινα και λαμπερά σαν ρουμπίνια, αλλά ίσως να αναρωτιέστε… Είναι πραγματικά τα κεράσια –όσο λένε- τόσο καλή τροφή; Η απάντηση είναι ναι, 100 φορές ναι! Για αυτό όταν ακούτε για κεράσια να παίρνετε πάντα μεγάλο καλάθι!

To υπέροχο αυτό φρούτο, ευτυχώς κατάφερε να γλιτώσει από τα διάφορα βελτιωτικά παραμένοντας πιστό στο φυσικό του προορισμό: να ωριμάζει, δηλαδή, το καλοκαίρι και μόνο το καλοκαίρι, υποχρεώνοντάς μας να το γευόμαστε μόνο μερικές εβδομάδες το χρόνο.

Έχουν σχήμα σφαιρικό και ο φλοιός τους είναι λείος και γυαλιστερός. Είναι μικρά σε μέγεθος και το χρώμα τους ποικίλλει ανάλογα με την ποικιλία. Υπάρχουν δύο τύποι κερασιών και εκατοντάδες ποικιλίες: το γλυκό κεράσι, γνωστό και ως Prunus avium στους βοτανολόγους και το ξινό κεράσι, γνωστό ως βύσσινο (επιστημονική ονομασία Prunus cerasus).National Cherry Day - Considerate Hoteliers

Διατροφική αξία

  • Τα κεράσια είναι τα φρούτα που είναι πλουσιότερα σε αντιοξειδωτικά. Μάλιστα καταλαμβάνουν μια από τις πρώτες θέσεις στη λίστα ΟRAC ως προς την περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά.
  • Συγκεκριμένα, είναι πλούσια σε χρωστικές φλαβονοειδείς ουσίες, στις οποίες οφείλουν και το χρώμα τους, που είναι γνωστές ως γλυκοζίτες ανθοκυανινών, όπως η λουτεΐνη, η ζεαξανθίνη και το β-καροτένιο. Τα κεράσια είναι μάλιστα πλουσιότερα σε β – καροτένιο συγκριτικά με το καρπούζι, τα ροδάκινα και τις φράουλες. Αυτοί οι κυτταρικοί «φύλακες» επιβραδύνουν τη γήρανση και αποτρέπουν χρόνιες ασθένειες – συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του καρκίνου, του Alzheimer, του διαβήτη και της παχυσαρκίας.
  • Αποτελούν πηγή βιταμινών, όπως του Β συμπλέγματος (Β1, Β2, Β3), βιταμίνης Α, φυλλικό οξύ και βιταμίνη C (το 15% των ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνη C), ενώ περιέχουν μικρές ποσότητες σιδήρου, ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου, καλίου, χαλκού και μαγγανίου. Επιπροσθέτως, τα κεράσια είναι πλούσια σε φυτοστερόλες.
  • Οι φυτοστερόλες που έχουν τα κεράσια βοηθούν στη μείωση των επιπέδων ολικής χοληστερόλης στο αίμα. Επίσης, τα κεράσια αυξάνουν την άμυνα του οργανισμού απέναντι στις ασθένειες, ενώ έχουν και αντισηπτικές ιδιότητες. Ο χυμός τους βοηθά ενάντια στην τερηδόνα των δοντιών, ενώ η υψηλή περιεκτικότητά τους σε σίδηρο είναι χρήσιμη στην αναιμία.
  • Τέλος στα κεράσια συναντούμε αρκετά μεταλλικά άλατα, φυτικές ίνες και ελαγικό οξύ. Ένα κεράσι αποδίδει 4-5 θερμίδες. Ένα φλιτζάνι, ή περίπου 21 κεράσια, περιέχει λιγότερες από 100 θερμίδες και 15% των ημερήσιων αναγκών σας σε βιταμίνη C.How to grow cherries - Saga

Ειδικότερα:

Προστατεύουν από τον διαβήτη

Η αντιφλεγμονώδης δράση των κερασιών βοηθά στη διατήρηση της υγείας του σώματός σας, αλλά επιπλέον, τα κεράσια κατατάσσονται χαμηλότερα από πολλά φρούτα στον γλυκαιμικό δείκτη.

Προωθούν τον υγιή ύπνο

Τα ξινά κεράσια ειδικότερα είναι μία από τις λίγες πηγές μελατονίνης, μια ορμόνη που βοηθά στον έλεγχο των κύκλων ύπνου-αφύπνισης. Μία μελέτη σε άνδρες και γυναίκες με αϋπνία διαπίστωσε ότι σε σύγκριση με ένα εικονικό φάρμακο, 200 ml χυμού κερασιού το πρωί και μία έως δύο ώρες πριν πέσουν στο κρεβάτι, αύξησε τον χρόνο ύπνου κατά μία ώρα και 24 λεπτά.

Μειώνουν τον κίνδυνο προσβολής από ουρική αρθρίτιδα

Πάνω από οκτώ εκατομμύρια ενήλικες στις ΗΠΑ πάσχουν από ουρική αρθρίτιδα. Αυτή η νόσος προκαλείται όταν το ουρικό οξύ κρυσταλλώνεται μέσα στις αρθρώσεις, προκαλώντας πόνο και πρήξιμο. Σε μια μελέτη, οι ασθενείς με ουρική αρθρίτιδα που κατανάλωναν κεράσια για μόλις δύο ημέρες (τόσο φρέσκο φρούτο, όσο και χυμό κερασιού) είχαν 35% μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης ουρικής αρθρίτιδας, σε σύγκριση με εκείνους που δεν έτρωγαν κεράσια.

Μειώνουν τη χοληστερόλη

Η έρευνα έχει δείξει ότι η κατανάλωση χυμού κερασιού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ολικής χοληστερόλης, συμπεριλαμβανομένου του «κακού» τύπου, γνωστού ως LDL. Αυτό είναι το κλειδί γιατί κάθε 1% μείωση της χοληστερόλης μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων κατά 2%. Και η υψηλή LDL είναι ιδιαίτερα ανησυχητική σε σχέση με τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής.Dark Sweet Cherries | The Fruit Company®

Συμβουλές

  • Να επιλέγετε κεράσια τα οποία δεν είναι γδαρμένα, παραμορφωμένα ή μουχλιασμένα.
  • Να τα αγοράσετε μόνο αν θέλετε να τα καταναλώσετε μέσα στις επόμενες ημέρες.
  • Να τα τοποθετείτε στη συντήρηση του ψυγείου για να διατηρηθούν φρέσκα. Η συντήρηση έχει περισσότερη υγρασία από το υπόλοιπο ψυγείο και θα βοηθήσει τα κεράσια να διατηρηθούν φρέσκα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
  • Να τα πλένετε με άφθονο ζεστό νερό προτού τα καταναλώσετε.

Προτεινόμενος τρόπος κατανάλωσης

Τα κεράσια τρώγονται κυρίως ως φρέσκα φρούτα.Δεν υπάρχει τίποτα σαν ένα μπολ με φρέσκα κεράσια όταν είναι η εποχή τους. Αλλά αυτός δεν είναι ο μόνος τρόπος για να πάρετε όλα τα διατροφικά τους προνόμια.

Αναζητήστε κατεψυγμένα κεράσια, χυμό κερασιού και αποξηραμένα κεράσια χωρίς συντηρητικά. Υπάρχουν και κονσερβοποιημένα, τα οποία χρησιμοποιούνται για την κατασκευή γλυκών. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να φτιάξουμε σπιτική μαρμελάδα. Τα κεράσια συνδυάζονται ωραία σε γλυκά τύπου τούρτας και τάρτας.

Μπορούν να καταναλωθούν ως γλυκά του κουταλιού τα οποία γίνονται από όλες τις ποικιλίες κερασιών.
Τα κουκούτσια χρησιμοποιούνται για να δίνουν άρωμα στο ‘μπράντυ’.
Τέλος, από τα μαύρα πικρά κεράσια απολαμβάνουμε το Kirsch, το Cherry Brandy, και διάφορα άλλα ποτά.

Κάνοντας τα κεράσια βασικό μέρος της διατροφής σας είναι μια μικρή αλλαγή που μπορεί να σας προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία. Мармалад от вишни - Рецепта | Ezine.bg

Αξιοποιήστε τα κοτσάνια για αποτοξίνωση

Τα κοτσάνια των κερασιών περιέχουν φλαβονοειδή και άλατα καλίου και χρησιμοποιούνται από τους εναλλακτικούς γιατρούς για αποτοξίνωση. Τι μπορείτε να κάνετε: πλύνετε καλά τα κοτσάνια των κερασιών (βιολογικών κατά προτίμηση), χτυπήστε τα στο μπλέντερ και ρίξτε τα σε κρύο νερό.

Υπολογίστε περίπου μισό λίτρο νερό για 15 γρ. κοτσάνια. Αφήστε τα να βράσουν για περίπου 30 λεπτά και πίνετε αυτό το αφέψημα πρωί και βράδυ, ανάμεσα στα γεύματα. Το νερό αυτό έχει διουρητικές ιδιότητες ενώ οι ουσίες που περιέχουν καθαρίζουν το αίμα και απομακρύνουν τις τοξίνες από τον οργανισμό. Είναι επίσης ιδανικό εναλλακτικό φάρμακο εάν υποφέρετε συχνά από ουρολοιμώξεις.

 


Fair Notice – Mε επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματος της ιστοσελίδας μας http://www.starvoice.gr απαγορεύουμε ρητώς από 2/4/20 οποιαδήποτε επισήμανση ή χαρακτηρισμό των άρθρων μας από μη αναγνωρισμένες από το Ελληνικό κράτος διαδικτυακές οργανώσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με το Σύνταγμα & τους νόμους της χώρας μας, και τις οποίες δεν αναγνωρίζουμε.