Σπιτικά πιροσκί

3Τα παιδιά θα ξετρελαθούν, οι μεγάλοι θα τα καλοδεχτούν! Ένα εύκολο πιάτο έτσι για αλλαγή και ιδανικό κολατσιό για το σχολείο. Μπορεί να συνοδευτεί με ντιπ τυριού ή σάλτσα ντομάτας ή σκέτο με σαλάτα. Η ζύμη μένει πάντα ίδια, τα υλικά μπορούν να ποικίλουν ανάλογα με την όρεξη και τη διάθεση ή με ότι διαθέτετε στο σπίτι. Χρησιμοποιήστε πατάτα, πατάτα με τυριά, αυγά με τυρί (σαν τυρόπιτα), μόνο τυριά,  λουκανικάκια, κιμά σκέτο ή με προσθήκη λαχανικών (αρακά και καρώτο), σπανάκι, μανιτάρια, κοτόπουλο. Μπορείτε ακόμα να τα μετατρέψετε σε γλυκιά λιχουδιά με σοκολάτα και ξηρούς καρπούς ή κρέμα με φρούτα ή μόνο με μερέντα. Στην γλυκιά παραλλαγή πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη μόλις κρυώσουν ή με κάποιο  σιρόπι (σοκολάτα,  φράουλα κλπ)

Για την ζύμη θα χρειαστείτε:

500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 κουταλιά της σούπας αλάτι
1/2 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
5-6 κουταλιές της σούπας λάδι
1 αυγό
0,5 κούπα χλιαρό νερό και 1 κούπα χλιαρό γάλα

 

Για την γέμιση πατάτας θα χρειαστείτε:
4-5 μεγαλούτσικες πατάτες
1 ξερό κρεμμύδι
1/2 ματσάκι άνηθο
αλάτι πιπέρι (εμένα μου αρέσει να προσθέτω ρίγανη)
αν σας αρέσουν τα τυριά προσθέστε 150 γρ. φέτα ή πεκορίνο

Για την γέμιση κιμά θα χρειαστείτε:
400 γρ. κιμά
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
1-2 σκελίδες σκόρδο
αλάτι – πιπέρι
Προαιρετικά κύμινο ή συνδυασμό κανέλας με γαρύφαλλο ανάλογα με τις προτιμήσεις σας

Εκτέλεση:

Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε πρώτα όλα τα υγρά υλικά για την ζύμη και την μαγιά και στο τέλος το αλεύρι. Ζυμώστε μέχρι να έχετε μια ζύμη ούτε πολύ σφιχτή ούτε πολύ ρευστή. Την αφήνουμε σε θερμό μέρος ( περίπου 1 ώρα ) να διπλασιαστεί.

Για την γέμιση πατάτας
Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε μικρά κομμάτια και τις βράζουμε σε αλατισμένο νερό 12-15 λεπτά. Σε τηγάνι βάζουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Προσθέτουμε τις βρασμένες πατάτες και 5-6 κουταλιές από το νερό που τις βράσαμε. Προσθέτουμε αλάτι πιπέρι και όταν σβήσουμε την φωτιά προσθέτουμε τον άνηθο ψιλοκομμένο και το τυρί μας τριμμένο.

3%ce%b1Για την γέμιση με κιμά
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα τσιγαρίζουμε μέχρι να γίνουν διάφανα. Προσθέτουμε τον κιμά και ανακατεύουμε να τσιγαριστεί καλά. Αλατοπιπερώνουμε και καρυκεύουμε με τα αρωματικά που μας αρέσουν.

Για να φτιάξουμε τα πιροσκί, ακολουθούμε τα παρακάτω βήματα. Βάζουμε σε ένα μπολάκι λίγο λάδι και βρέχουμε τις άκρες των δαχτύλων μας κάθε φορά που πλάθουμε ένα πιροσκί. Κόβουμε με λαδωμένο δάχτυλα ένα μικρό κομμάτι ζύμης το ανοίγουμε μακρόστενο σαν βαρκούλα, βάζουμε γέμιση κατά μήκος και το κλείνουμε καλά. Τα αφήνουμε για 5 λεπτά να ξεκουραστούν και τηγανίζουμε σε αρκετό λάδι αρκετά καυτό μέχρι να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές. Στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί και σερβίρουμε με σαλάτα εποχής.

Tip: Θα γίνουν πιο ελαφριά και πιθανότατα πιο υγιεινά αν τα ψήσετε. Τοποθετήστε τα σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα ελαφρώς αλειμμένη με λάδι σε απόσταση μεταξύ τους, γιατί φουσκώνουν, και ψήστε τα για 35-40 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς C. 

 

Advertisements
This entry was posted in Γυναίκα, Κουζίνα and tagged , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s