Ο καλός κηπουρός τον Μάιο και Ιούνιο

Η άνοιξη στο απόγειό της!!! Ο κήπος ή η βεράντα σας άρχισαν είναι γεμάτα χρώματα και αρώματα και πιο πράσινα κι εσείς μπορείτε πια να απολαμβάνετε περισσότερο τους καρπούς των κόπων σας κάτω από τις ζεστές ακτίνες του ήλιου. Αυτό  το μήνα δεν θα πρέπει να παραλείψετε:

 • Επιστρέψτε στο μπαλκόνι τα φυτά που μεταφέρατε μέσα στο σπίτι για το χειμώνα. Η επιστροφή πρέπει να γίνει σταδιακά και αποφύγετε την απευθείας έκθεσή τους στον ήλιο, οι ακτίνες του είναι ήδη πολύ ζεστές και μπορεί να κάψουν τα φύλλα του φυτού σας.
 • Μεταφέρετε τα δοχεία τόσο με τους σπόρους που μόλις φυτέψατε όσο και αυτά που  δεν έχετε ακόμη μεταφυτεύσει στο μπαλκόνι. Τοποθετείστε τα σε κάποιο προστατευμένο από τον δυνατό ήλιο σημείο και μεταφυτεύστε τα μόλις φτάσουν να έχουν περίπου 4 φύλλα.

 • Τους σπόρους που σας περίσσεψαν κλείστε τους καλά σε αεροστεγή δοχεία ή μέσα σε αλουμινόχαρτο για να διατηρηθούν φρέσκοι για του χρόνου. Διατηρείστε τους σπόρους των λαχανικών που περίσσεψαν σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο.
 • Τα ετήσια φυτά ήδη ανθισμένα, γεμίζουν τα φυτώρια. Κάντε έγκαιρα μία βόλτα, και την επιλογή σας .
 • Ενημερωθείτε για τις ετήσιες ανθοκομικές εκθέσεις που συνήθως οργανώνονται στις αρχές Μαΐου, για να δείτε νέα φυτά και να κάνετε εκεί τις αγορές σας γιατί οι τιμές είναι πολύ ελκυστικές.  Μην παραλείψετε  να ζητήσετε  οδηγίες για την περιποίησή τους.
 • Αν κάποια φυτά χρειάζονται αλλαγή γλάστρας μόλις που προλαβαίνετε πριν ζεστάνει για τα καλά ο καιρός. Μην αλλάξετε γλάστρα σε φυτά που είναι ανθισμένα, περιμένετε το τέλος της ανθοφορίας τους για να το κάνετε.
 • Είναι επίσης η τελευταία σας ευκαιρία να κλαδέψετε φυτά που έχουν μεγαλώσει άνισα ώστε να ενισχύσετε την ανάπτυξή τους και να κάνετε την εικόνα τους πιο «γεμάτη».
 • Αυξήστε σταδιακά τη λίπανση, ώστε μέχρι το τέλος του μήνα να έχετε φτάσει τη λίπανση στις κανονικές δόσεις και τη συνηθισμένη συχνότητα. Μόλις  τελειώσει η ανθοφορία, θα πρέπει να λιπάνετε τις αζαλέες σας. Προσοχή στην αραίωση  του λιπάσματος γιατί οι ρίζες τους είναι επιφανειακές και μπορεί να καούν. Αυξήστε τη λίπανση στις τριανταφυλλιές
 • Καθαρίζετε πιο συχνά τα φύλλα των φυτών σας από τη σκόνη και ψεκάζετέ τα με νερό για να αυξήσετε την υγρασία τους.
 • Με την ολοκλήρωση της ανθοφορίας, κλαδέψτε τα φυτά ανοιξιάτικης ανθοφορίας όπως οι αναρριχόμενες τριανταφυλλιές, η γουϊστέρια, κ.λ.π.
 • Αν χρειάζεται να κλαδέψετε ή να διορθώσετε τα αναρριχώμενα φυτά, κάντε το αμέσως, πριν εμφανιστεί νέα βλάστηση.
 • Μόλις παρατηρήσετε νέα ανάπτυξη στις ποϊνσέτιες (αλεξανδρινά) και τις ορτανσίες που έχετε ήδη κλαδέψει. αυξήστε σταδιακά το πότισμα.
 • Οι ζέστες έφεραν και τα πρώτα ενοχλητικά έντομα όπως η μελίγκρα/αφίδες και τα κοκκοειδή. Ελέγχετε προσεκτικά τα φυτά σας, κυρίως στα νέα βλαστάρια και στην κάτω πλευρά των φύλλων για να εντοπίσετε και να αντιμετωπίσετε έγκαιρα το πρόβλημα. Ελέγχετε συχνά και για τετράνυχο (μοιάζει με ιστό αράχνης που τυλίγει τα φρέσκα φυλλαράκια και τα ξεραίνει) που θα εμφανιστεί αμέσως μόλις η ατμόσφαιρα αρχίσει να γίνεται πιο ξηρή και ζεστή. Ο τετράνυχος μπορεί να κάνει μεγάλη ζημιά στα φυτά σας και επιτίθεται κυρίως στις τριανταφυλλιές και τα γιασεμί. Αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, είναι πολύ πιθανό να επεκταθεί και σε άλλα φυτά σας.
 • Μαζέψτε τα πεσμένα φύλλα που έχουν συγκεντρωθεί στις γλάστρες για να μην υπάρχουν εστίες δημιουργίας ασθενειών και εντόμων. Για τον ίδιο λόγο, κόβετε όλα τα τραυματισμένα κλαδιά αμέσως μόλις τα εντοπίσετε.
 • Ξεριζώστε αμέσως τα ζιζάνια που έχουν φυτρώσει στις γλάστρες σας. Η ύπαρξη αγριόχορτων στις γλάστρες είναι καταφύγιο για τα βλαβερά έντομα.
 • Στα φυτά που ανθοφορούν αυτή την περίοδο, κόβετε τα λουλούδια που μαραίνονται, για να ενισχύσετε την παραγωγή νέων μπουμπουκιών.
 • Η ανθοφορία των βολβών ανοιξιάτικης ανθοφορίας τελειώνει και τα φύλλα τους θα αρχίζουν να κιτρινίζουν. Κόψτε τα τελευταία λουλούδια μόλις μαραθούν, δώστε μία τελευταία λίπανση με ισορροπημένο λίπασμα γενικής χρήσης και αφήστε τα φύλλα να ξεραθούν εντελώς πριν ξεθάψετε τους βολβούς

Ο Μάιος σε λίγες μέρες δίνshutterstock_3409078ει τη θέση του στον Ιούνιο.  Ζέστανε για τα καλά και είναι ώρα να αρχίσετε να προγραμματίζετε και το πώς θα ποτίζονται τα φυτά σας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και των διακοπών σας. Μία καλή περίπτωση είναι η «ξεχασμένη φιλία» με το γείτονα και η άλλη να εγκαταστήσετε επιτέλους εκείνο το σύστημα αυτόματου ποτίσματος που από πέρσι σκέφτεστε να αποκτήσετε. Αυτός ο μήνας είναι η απόλαυση των κόπων σας. Τα λουλούδια σας έχουν ήδη ανθίσει. Τον Ιούνιο αλλά και τον Ιούλιο που είναι συνήθως οι πιο ζεστοί μήνες του χρόνου, οι δουλειές του κήπου λιγοστεύουν και το μόνο που πρέπει να προσέξετε ιδιαίτερα είναι το πότισμα. Αυξήστε τη συχνότητα αλλά και την ποσότητα του ποτίσματος, ιδιαίτερα στα φυτά που βρίσκονται σε ηλιόλουστα σημεία. Μην παραλείπετε να ελέγχετε πρώτα το χώμα στην επιφάνεια της γλάστρας. Επιβάλλεται να  καθαρίζετε πιο συχνά τα φύλλα των φυτών σας από τη σκόνη και για την προστασία των φυτών και για λόγους πρακτικούς, αφού τώρα με τη ζέστη  οι μπαλκονόπορτες μένουν ανοιχτές. Για να αυξήσετε την υγρασία των φυτών Ψεκάζετέ τα συχνά με νερό. Αν διαθέτετε φυτά εσωτερικού χώρου φροντίστε τα φυτά σας να βρίσκονται αρκετά μακριά από το σημείο που «χτυπάει» το κλιματιστικό για να αποφύγετε τις απότομες εναλλαγές θερμοκρασίας και  για μεγαλύτερη ωφέλεια τόσο των φυτών  αλλά και δική σας, σας επιλέξτε την λειτουργία εφύγρανσης του κλιματιστικού σας. Με τις ζέστες εμφανίζονται και τα ενοχλητικά έντομα όπως η μελίγκρα/αφίδες και τα κοκκοειδή αλλά και ο πολύ βλαβερός τετράνυχος (μοιάζει με ιστό αράχνης που τυλίγει τα φρέσκα φυλλαράκια και τα ξεραίνει). Ελέγχετε συχνά και προσεκτικά τα φυτά σας, κυρίως στα νέα βλαστάρια και στην κάτω πλευρά των φύλλων για να εντοπίσετε και να αντιμετωπίσετε έγκαιρα το πρόβλημα. Επειδή όμως αυτά τα έντομα επανακάμπτουν πρέπει να επαναλαμβάνετε τους ψεκασμούς αμέσως μόλις εντοπίσετε το πρώτο σύμπτωμα. Για να περιορίσετε την πιθανότητα εμφάνισης του τετράνυχου, μαζέψτε τα πεσμένα φύλλα που έχουν συγκεντρωθεί στις γλάστρες και κυρίως ξεριζώστε τα αγριόχορτα που μπορεί να έχουν φυτρώσει γύρω από το φυτό σας. Επίσης, φροντίστε να αυξήσετε την υγρασία, ψεκάζοντας τα φυτά σας το μεσημέρι. Για να ενισχύσετε την παραγωγή νέων μπουμπουκιών , κόβετε τα λουλούδια που μαραίνονται πριν σποριάσουν. Ολοκληρώστε το κλάδεμα των φυτών που ανθοφόρησαν νωρίς την άνοιξη (π.χ. γλιτσίνια) και των πράσινων θάμνων. Είναι κατάλληλη στιγμή για να φυτέψτε λαχανικά απευθείας στον κήπο ή να μεταφυτέψετε τα φυτά που καλλιεργήσατε από σπόρο. Αυτός ο μήνας είναι ο τελευταίος που μπορείτε να φυτέψετε λαχανικά καλοκαιρινής συγκομιδής, όπως π.χ. πιπεριές, μελιτζάνες, ντομάτες, κολοκυθιές και φασόλια ή πατάτες.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s