Αποκριάτικος μπουφές

1755Κυριακή της αποκριάς ή Τυρινή. Η οικογενειακή μας παράδοση ήθελε  στο μεσημεριανό μενού να περιλαμβάνεται οπωσδήποτε παστίτσιο και τυρόπιτα. Με την παραδοσιακή λογική και ο μπουφές του αποκριάτικου πάρτι περιλαμβάνει κυρίως εδέσματα με βασικό συστατικό το τυρί σε όλες του τις εκδοχές. Εύκολα και γρήγορα στην παρασκευή τους, εύγευστα πιάτα κατάλληλα για το πάρτι τόσο των μικρών όσο και των μεγάλων προκαλούν να τα δοκιμάσεις και συνήθως δεν μένεις ποτέ στο ένα. 

Ρολάκια με ζαμπόν και τυρί

rolakia me tyriΥλικά

  1. 1 πακέτο έτοιμης ζύμης για κρουασάν
  2. 200 γρ. φέτες ζαμπόν καλής ποιότητας
  3. 200 γρ. ελβετικό τυρί, τριμμένο
  4. 50 γρ. τυρί κρέμα σε θερμοκρασία δωματίου
  5. 2 κουταλιές της σούπας πικάντικη μουστάρδα

Εκτέλεση

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180ο C. Ανακατεύετε σ’ ένα μικρό μπολ το τυρί κρέμα με την μουστάρδα. Απλώνετε τη ζύμη και την αλείφετε με το μείγμα μουστάρδας-τυριού.  Συνεχίζετε με μια στρώση ζαμπόν και έπειτα πασπαλίζετε με το τυρί. Τυλίγετε τη ζύμη σε κύλινδρο και την κόβετε σε φέτες πάχους 2 εκ. Τις τοποθετείτε σ’‘ ένα  μεγάλο ταψί καλυμμένο με αντικολλητικό χαρτί και ψήνετε για 9 λεπτά ή μέχρι να πάρουν χρώμα. Σερβίρονται ζεστά ή σε θερμοκρασία περιβάλλοντος

Αφράτα φουσκωτά ψωμάκια

bread miniΥλικά

  1. 8 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  2. 1 κούπα νερό
  3. 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  4. 1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  5. 4  αβγά
  6. 1 κούπα τριμμένο τυρί τσένταρ
  7. 2 κουταλάκι του γλυκού φρέσκο θυμάρι
  8. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα  ρίχνετε το νερό, το βούτυρο και το αλάτι και τα αφήνετε  να πάρουν μια βράση σε δυνατή φωτιά. Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία και προσθέτετε όλο το αλεύρι. Ανακατεύετε μέχρι να σχηματιστεί μια μπάλα που ξεκολλάει από τα τοιχώματα.  Αφήνετε τη ζύμη να μαγειρευτεί  2-3 λεπτά ακόμη. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και την αφήνετε  να κρυώσει ανακατεύοντας ώστε η ζύμη να κρυώσει ομοιόμορφα. Όταν η ζύμη κρυώσει αρκετά προσθέτετε τα αυγά ένα-ένα, ανακατεύοντας, μέχρι να γίνουν μια ζύμη κρεμώδης. Προσθέτετε το τριμμένο τυρί, το θυμάρι και λίγο πιπέρι. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200C. Τοποθετείτε κουταλιές από τη ζύμη σ’ ένα ταψί καλυμμένο με αντικολλητικό χαρτί, αφήνοντας κάποια απόσταση μεταξύ τους. Βάζετε το ταψί στο φούρνο και ψήνετε τα ψωμάκια σας για 10 λεπτά στους 200C και στη συνέχεια χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 180C και ψήνετε για  15 με 20 λεπτά ακόμα, μέχρι να φουσκώσουν και να πάρουν χρώμα. (Πηγή: queens.gr)

Πατατοκροκέτες

Για αφράτες, αχνιστές πατατοκροκέτες με κομματάκια τυριού και ζαμπόν και αρωματισμένες με φρέσκα μυρωδικά, θα χρειαστείτε. 

potato croquettes2Υλικά

  1. 3 βρασμένες πατάτες 
  2. 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  3. 3 φέτες ψιλοκομμένο ζαμπόν 
  4. 2 κουταλιές της σούπας τριμμένο τυρί γκούντα 
  5. 1 κουταλιές της σούπας τριμμένο τυρί πεκορίνο, 
  6. 250 γρ. φέτα τριμμένη με τα δάχτυλα
  7. λίγο άνηθο
  8. πιπέρι
  9. αλεύρι
  10. 1 αυγό

Εκτέλεση

Καθαρίζετε τις πατάτες και τις λιώνετε με ένα πιρούνι. Προσθέτετε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύετε καλά μέχρι να γίνουν ζύμη. Πλάθετε σε μπαλάκια και  αλευρώνετε. Τηγανίζετε τις κροκέτες σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρουν χρώμα και τις σερβίρετε ζεστές.

Λαχταριστά muffins με μακαρόνια 

macaroni muffinsΥλικά

  1. 2 κούπες κοφτό μακαρονάκι
  2. 1 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  3. 1 αυγό χτυπημένο
  4. 1 κούπα γάλα
  5. 1 1/2 κούπα τριμμένο τυρί τσένταρ
  6. 1 1/2 κούπα τριμμένη μοτσαρέλα
  7. 1/2 κούπα κομματάκια ψωμιού αλατισμένα
  8. 2 κουταλάκια του γλυκού ελαιόλαδο
  9. 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Εκτέλεση

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175C και λαδώνετε μια φόρμα για muffins. Σε ένα μικρό μπολ αναμειγνύετε μαζί τα κομματάκια ψωμιού, το ελαιόλαδο και το αλάτι.   Βράζετε τα μακαρόνια al dente. Τα στραγγίζετε  και τα ρίχνετε ξανά στην κατσαρόλα, προσθέτοντας το βούτυρο και το αυγό. Κρατάτε 1/2 κούπα τσένταρ και ρίχνετε το υπόλοιπο τυρί, μαζί με το γάλα και τη μοτσαρέλα μέσα στην κατσαρόλα. Ανακατεύετε καλά και μοιράζετε το μείγμα στις θήκες των muffins . Πασπαλίζετε με το υπόλοιπο τσένταρ και το ψωμί.  Ψήνετε τα για 30 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο ή μέχρι η επιφάνειά τους να αποκτήσει ένα όμορφο χρυσαφένιο χρώμα. Αφήστε τα να κρυώσουν λίγο πριν τα βγάλετε από τις θήκες, ώστε να μη διαλυθούν και να κρατήσουν το σχήμα τους.

Αλευρόπιτα με τυρί

Μια πίτα  εύκολη και γρήγορη ιδανική για όλες τις ώρες της μέρας, ενώ αποτελεί και ένα γευστικότατο συνοδευτικό για το ποτάκι σας.

flour pieΥλικά

  1. 2 ποτήρια αλεύρι
  2. 2 αυγά
  3. 1 ποτήρι νερό
  4. 1 ποτήρι γάλα
  5. 2 κουταλιές της σούπας μαργαρίνη
  6. 200 γρ. τυρί φέτα
  7. λίγο αλάτι

Εκτέλεση

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 220C. Ρίχνετε στο ταψί της κουζίνας τις δύο κουταλιές μαργαρίνη και το τοποθετείτε στον φούρνο να λιώσει. Ανακατεύετε το αλεύρι, το γάλα, το νερό, τα αυγά και το αλάτι και φτιάχνετε τον χυλό. Μόλις λιώσει το βιτάμ, το απλώνετε σε όλο το ταψί και ρίχνετε τον χυλό. Τρίβετε το τυρί πάνω στο χυλό και ψήνετε για 30 έως 40 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

 Εύκολο σουφλέ με σπανάκι, ζαμπόν και τυρί

Γρήγορο και λαχταριστό, θα κερδίσει ακόμα και αυτούς που δεν είναι λάτρεις του συγκεκριμένου χορταρικού.

soufle-spanakiΥλικά

  1. Μισό κιλό σπανάκι
  2. 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  3. 1 πράσο ψιλοκομμένο
  4. 150 γρ. φέτα θρυμματισμένη
  5. 150 γρ. ζαμπόν σε κύβους μπαγιάτικο ψωμί κομμένο σε φέτες
  6. λίγο βούτυρο
  7. τυρί κίτρινο τριμμένο
  8. 2 αυγά
  9. ¾ του φλιτζανιού γάλα
  10. αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Σωτάρετε το κρεμμύδι, το πράσο και το σπανάκι και αλατοπιπερώνετε.  Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνετε τη φέτα και το ζαμπόν, ανακατεύοντας καλά. Σε ένα πυρέξ τοποθετείτε τις φέτες του ψωμιού, αφού τις έχετε αλείψει με λίγο βούτυρο και από τις δύο μεριές. Βάζετε από πάνω μια στρώση σπανάκι και επαναλαμβάνετε άλλη μια στρώση ψωμί και μια στρώση σπανάκι. Ρίχνετε το τριμμένο τυρί σε όλη την επιφάνεια. Χτυπάτε τα αυγά με το γάλα και περιχύνετε το σουφλέ. Το αφήνετε να ποτίσει για 10 λεπτά και το ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200C, μέχρι να ροδίσει το τυρί.

Ονειρεμένη ομελέτα φούρνου

omeletteΥλικά

  1. 1/2 φραντζόλα λευκό ψωμί, κομμένο σε κύβους
  2. 700 γρ. τριμμένο τυρί τσένταρ, 
  3. 1 κούπα ψιλοκομμένο και σωταρισμένο ζαμπόν, 
  4. 8 αυγά
  5. 2 κούπες γάλα
  6. 1 πρέζα αλάτι
  7. 1 κουταλιά του γλυκού καυτή κόκκινη σάλτσα
  8. 1/4 κούπας ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμύδι

Εκτέλεση

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 175C και λαδώνετε ελαφρά ένα ταψάκι. Βάζετε το μισό ψωμί στην βάση του ταψιού, πασπαλίζετε με το μισό ζαμπόν και το μισό τυρί, καλύπτετε με το υπόλοιπο ψωμί και πασπαλίζετε με το υπόλοιπο τυρί και ζαμπόν. Χτυπάτε τα αυγά, το γάλα, το αλάτι, την σάλτσα και τέλος προσθέτετε τα κρεμμυδάκια. Αδειάζετε το μείγμα στο ταψί. Βάζετε το ταψί στο πιο ψηλό επίπεδο του φούρνου, ρίχνετε ένα μεγάλο ποτήρι νερό και το αφήνετε να ψηθεί  περίπου 1 ώρα μέχρι  να δέσει το μείγμα. 

Καραμελωμένες φτερούγες κοτόπουλου

Ψητό γλυκό και ζουμερό κοτόπουλο, με καραμελωμένη επιφάνεια, προσθέτει ένα ιδιαίτερο τόνο γεύσης στο μενού.

Chicken_TeriyakiΥλικά

  1. 1,5 κιλό φτερούγες κοτόπουλου
  2. 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  3. 1/2 κούπα σόγια σος
  4. 2 κουταλιές της σούπας κέτσαπ
  5. 1 κούπα μέλι
  6. 1 σκελίδα λιωμένο σκόρδο 
  7. αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 190C. Βάζετε τις φτερούγες κοτόπουλου σε ένα μεγάλο ταψί. Περιχύνετε τις φτερούγες με το μείγμα που φτιάχνετε ανακατεύοντας  το λάδι, τη σος σόγιας, την κέτσαπ, το μέλι, το σκόρδο και όσο αλάτι και πιπέρι . Ψήστε τις στο φούρνο για περίπου 1 ώρα, ή μέχρι να δείτε τη σος να καραμελώνει και γίνεται κολλώδης.

Αφράτα τυροψωμάκια

muffin 1Υλικά

  1. 3 αυγά
  2. 3/4 κούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  3. 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  4. 1/2 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  5. 1/2 κουταλάκι του γλυκού μείγμα βοτάνων
  6. 4  κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένα φύλλα μαϊντανού
  7. 1 κούπα φρέσκο γάλα πλήρες
  8. 3/4 κούπας τριμμένη παρμεζάνα

Εκτέλεση

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200C. Χτυπάτε τα αυγά, προσθέτετε το αλεύρι, το αλάτι, το πιπέρι, τα βότανα, το γάλα και το τυρί.  Αλείφετε με λίγο λάδι μια φόρμα για muffins και ρίχνετε το μείγμα μέσα στις θήκες, περίπου μέχρι τα 3/4. Ψήνετε τα ψωμάκια μέχρι να φουσκώσουν και να πάρουν χρυσό χρώμα, περίπου 20 με 25 λεπτά. Τα βγάζετε από τις θήκες, τα αφήνετε  να κρυώσουν για λίγο στη σχάρα και σερβίρετε.

Τραγανά μπαστουνάκια σφολιάτας

puff sticksΥλικά

  1. 1 πακέτο σφολιάτα
  2. 2 ασπράδια αυγού
  3. 100 γρ τριμμένο γκούντα ή ρεγγάτο (ή και τα δύο), 
  4. σουσάμι

Εκτέλεση

Αφήνετε την έτοιμη ζύμη σφολιάτας να ξεπαγώσει και την κόβετε σε λωρίδες Στρίβετε την κάθε λωρίδα και την τοποθετείτε σε ένα ταψί στο οποίο έχετε απλώσει λαδόκολλα, όχι πολύ κοντά την μία στην άλλη Χτυπάτε τα ασπράδια του αυγού και αλείφετε με το μείγμα τις λωρίδες Πασπαλίζετε μερικές με τυρί και μερικές με σουσάμι ή και με τα δυο Ψήνετε στους 120-150 βαθμούς, μέχρι να ροδίσει η σφολιάτα

Τσίπς μπαγκέτας με σκόρδο

cheese-and-garlicΥλικά

  1. 1 μπαγκέτα
  2. 4 κουταλιές της σούπας βούτυρο, μαλακό
  3. 4 σκελίδες ψημένο σκόρδο, ψιλοκομμένο
  4. 1 κουταλιά της σούπας φρέσκο ψιλοκομμένο δενδρολίβανο, 
  5. 1/4 κουταλιά του γλυκού αλάτι
  6. λίγο φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180C και βάλτε μέσα ένα ταψί καλυμμένο με λαδόκολλα. Ανακατεύετε το βούτυρο με το σκόρδο, το δενδρολίβανο, το αλάτι και το πιπέρι με μια πλαστική σπάτουλα μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα. Κόβετε την μπαγκέτα σε λεπτές φέτες (3mm) και απλώνετε πάνω στην κάθε μία λίγο από το μείγμα. Τις απλώνετε  στο ταψί και ψήνετε  για 10 λεπτά, ή μέχρι να πάρουν ένα χρυσό χρώμα και να γίνουν τραγανές. Τις βγάζετε από το φούρνο και τις αφήνετε  να κρυώσουν εντελώς πριν τις σερβίρετε.

Τυροκροκέτες με μυζήθρα

mac_n_cheese_ried_croquetteΥλικά

  1. 1 κιλό φρέσκια μυζήθρα
  2. 4 αυγά
  3. 1 φλυτζ. αλεύρι
  4. ½ κουταλιά του γλυκού πιπέρι
  5. ελαιόλαδο

Εκτέλεση  

Ζυμώνετε όλα τα υλικά μαζί και αφήνετε το μείγμα για μισή ώρα στο ψυγείο. Πλάθετε τις κροκέτες και τις τηγανίζετε σε αρκετό λάδι. Τις τοποθετείτε σε χαρτί κουζίνας για να απορροφηθεί το λάδι και τις σερβίρετε.

Αυγοκεφτέδες

egg balls1Υλικά

  1. 5 αυγά 
  2. 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  3. 1 ματσάκι φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
  4. 5 φέτες μπαγιάτικο χωριάτικο ψωμί μόνο την ψίχα ψιλοτριμμένη
  5. 5 κουταλιές γάλα φρέσκο
  6. 2 κουταλιές ελαιόλαδο
  7. 5 κουταλιές σούπας αλεύρι σκληρό
  8. κουταλάκι baking powder
  9. Αλάτι, πιπέρι
  10. Ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Ανακατεύετε το αλεύρι με το baking powder. Χτυπάτε πολύ καλά τα αυγά να αφρατέψουν. Στο μείγμα των αυγών προσθέτετε με την σειρά ανακατεύοντας συνεχώς με ένα κουτάλι: το γάλα, το αλατοπίπερο, το λάδι, το κρεμμύδι, το δυόσμο, το τριμμένο ψωμί και στο τέλος το μείγμα του αλευριού. Θα πρέπει να σχηματιστεί ένας παχύς χυλός. Καίτε το λάδι και ρίχνετε κουταλιές από το μείγμα στο τηγάνι. Τηγανίζετε τους κεφτέδες σε μέτρια φωτιά και τους σερβίρετε ζεστούς.

Κρουασάν βουτύρου

croisantΥλικά

  1. 125 γρ. γιαούρτι
  2. 125 γρ. μαργαρίνη soft
  3. 8 γρ.  Baking powder 
  4. 250 γρ. αλεύρι
  5. αλάτι

Για τη γέμιση

Τυρί Κεφαλογραβιέρα ή αν θέλετε γλυκιά γεύση Μερέντα ή και μαρμελάδα  Εκτέλεση

Βάζετε σε ένα μπολ όλα τα υλικά (εκτός της γέμισης), προσθέτοντας σταδιακά το αλεύρι και ζυμώνετε μέχρι να δημιουργηθεί μια εύπλαστη ζύμη. Την ανοίγετε σε διάμετρο περίπου 30 εκ. και τη χωρίζετε σε 8 τριγωνικά κομμάτια (σαν πίτσα). Σε κάθε κομμάτι βάζετε μια κουταλιά από τη γέμιση της αρεσκείας σας και διπλώνετε τα κομμάτια σε σχήμα κρουασάν. Τοποθετείτε τα κρουασάν σε ένα ταψί και τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 με 25 λεπτά.  Αφήνετε λίγο να κρυώσουν και σερβίρετε.

Λουκουμάδες με φέτα

Βάζουμε στους λουκουμάδες  φέτα και τους μετατρέπουμε σε ένα άπαιχτο αλμυρό σνακ, για όλες τις ώρες.

loukoumades me fetaΥλικά

  1. 2 κούπες γιαούρτι 2%
  2. 2 αυγά
  3. 1 ½ κούπα αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  4. 1 κούπα τυρί φέτα ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

Ανακατεύετε καλά όλα τα υλικά σε ένα μπολ με ένα σύρμα. Ζεσταίνετε αρκετό ελαιόλαδο  και μ’ ένα κουτάλι παίρνετε κουταλιές από το μείγμα και τις ρίχνετε στο καυτό λάδι. Αφήνετε να πάρουν καστανόχρυσο χρώμα από όλες τις πλευρές και τέλος τους βγάζετε σε μια πιατέλα στρωμένη με χαρτί κουζίνας.

Onion rings

H μυστική συνταγή για τα αγαπημένα onion rings εξελίσσεται και γίνεται πιο ελαφριά και υγιεινή, αφού ψήνονται στο φούρνο.

onion ringΥλικά

  1. 1/2 κούπα αλεύρι για όλες τι χρήσεις
  2. μεγάλο αυγό σε θερμοκρασία δωματίου
  3. 1 κούπα γάλα εβαπορέ
  4. 1/4 κουτάλια πιπέρι καγιέν
  5. 1/2 κουταλιά αλάτι
  6. 1/4 κουταλιά πιπέρι
  7. 30 κράκερς αλατιού
  8. 4 κούπες πατάτακια
  9. 5 κουταλιές ελαιόλαδο
  10. 2 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες  

Εκτέλεση

Προθερμαίνετε το φούρνο στις αντιστάσεις στους 200 βαθμούς. Απλώνετε το 1/4 του αλευριού στον πάτο ενός λεπτού ταψιού. Σε ένα μπολ ανακατεύετε το αβγό και το γάλα. Στη συνέχεια προσθέτετε το υπόλοιπο αλεύρι, το πιπέρι, το καγιέν και το αλάτι. Σε ένα μίξερ θρυμματίζετε τα κράκερ και τα πατατάκια και βάζετε το μισό μείγμα από αυτά σε ένα άλλο λεπτό ταψί. Μετά παίρνετε τα κρεμμύδια κάθε ροδέλα και τα βουτάτε πρώτα στο ταψί με το αλεύρι, μετά στο μείγμα με το αβγό και τέλος στο ταψί με τα μείγμα από τα πατατάκια. Αφού κάνετε για όλα τα κρεμμύδια αυτή τη διαδικασία τα βάζετε σε ένα πιάτο. Ρίχνετε 3 κουταλιές λάδι σε καθένα από τα δύο ταψιά και τα ψήνετε  στο φούρνο για 8 λεπτά . Βάζετε τα κρεμμύδια πάνω στα ταψιά και τα ψήνετε για 15 λεπτά μέχρι να πάρουν μια όμορφη χρυσή απόχρωση. Το μυστικό είναι καθ’όλη τη διάρκεια του ψησίματος να γυρίζετε τα κρεμμύδια και τους ανταλλάσσετε θέση στα ταψιά. Μόλις είναι έτοιμα τα βάζετε σε χαρτί κουζίνας για να στεγνώσουν τα λάδια.(πηγή: queens.gr)


 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s