Χριστουγεννιάτικες συνταγές / Χοιρινό

Επειδή η γαλοπούλα δεν αρέσει σε όλους υπάρχει και η λύση του παραδοσιακού χοιρινού. Το χοιρινό συνηθίζουν να το μαγειρεύουν τέτοιες μέρες φρικασέ με σέλινο, αλλά επειδή στα παιδιά μου αρέσουν οι νοστιμιές και τα ψητά έχω δοκιμάσει δύο συνταγές, που σε εμένα άρεσαν και οι δύο αλλά τα μικρά μου προτίμησαν και περιποιήθηκαν δεόντως το Ψητό χοιρινό  και μου παραπονέθηκαν για την ελαφρώς υπόξινη γεύση του Χοιρινού με δαμάσκηνα. Προφανώς γιατί εκτός από την Αφροδίτη τα άλλα τρία δεν τρώνε τα δαμάσκηνα.

Χοιρινό με δαμάσκηνα

ΥΛΙΚΑ

1/3 κούπας βούτυρο

1,5 κιλό σε ομοιόμορφα κομμάτια χοιρινό φιλέτο

1/2 κούπας κρασί κόκκινο ξηρό

1 και 1/2 κούπας ζωμό βοδινού

1/2 κουταλάκι θυμάρι

1/2 κουταλάκι δεντρολίβανο

αλάτι, φρέσκο τριμμένο πιπέρι

1/2 κιλό ξερά χωρίς κουκούτσι δαμάσκηνα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε το βούτυρο σε κατσαρόλα επάνω σε δυνατή φωτιά και σοτάρoυμε τα κομμάτια του φιλέτου, ώσπου να ροδίσουν ελαφρά απ’ όλες τις πλευρές. Ρίχνουμε το κρασί και βράζουμε δυνατά 1′. Προσθέτουμε το ζωμό κρέατος, τα μυρωδικά, αλάτι και πιπέρι, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε το φιλέτο 10-15′, να μαλακώσει, χωρίς να στεγνώσει. Βγάζουμε το κρέας με τρυπητή κουτάλα σ’ ένα μπολ και ρίχνουμε μέσα στο ζουμί τα δαμάσκηνα. Σκεπάζουμε και τα σιγοβράζουμε, ώσπου να φουσκώσουν και να μείνουν με λίγη πηχτή σάλτσα. Ξαναβάζουμε μέσα τα κομμάτια του φιλέτου κι ανακατεύουμε ελαφρά, σε μέτρια φωτιά, να ζεσταθούν καλά.

Σερβίρουμε το φαγητό με λαχανικά σωτέ  και τη σάλτσα, ενώ πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμύδι.  Συνοδεύουμε  με πουρέ πατάτας. Αν στο μεταξύ κρυώσει, σκεπάζουμε το φαγητό με αλουμινόχαρτο και το βάζουμε  με την πιατέλα σε φούρνο 200 βαθμών για 10′, να ζεσταθεί καλά.

Χοιρινό ψητό

YΛΙΚΑ

2 κιλά χοιρινό για ψητό

2 σκελίδες σκόρδο τριμμένο

1 φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο

1 κ. σ. μουστάρδα πικάντικη

Aλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πασπαλίζουμε το κρέας με σκόρδο, πιπέρι, αλάτι και μουστάρδα και το δένουμε με σπάγκο. Tο τοποθετούμε σε πυρέξ, προσθέτουμε το βούτυρο και σκεπάζουμε το πυρέξ, πολύ καλά ώστε να μην παίρνει αέρα, με αλουμινόχαρτο.

Tο αφήνουμε να ψηθεί για 2 ώρες περίπου. Όταν  είναι σχεδόν έτοιμο 10 λεπτά πριν το τέλος, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και το αφήνουμε λίγο στο φούρνο να πάρει χρώμα και από τις δύο πλευρές. Συνήθως το σερβίρω κομμένο σε φέτες με πράσινη σαλάτα και ψητό πουρέ πατάτας.

Advertisements

One Reply to “Χριστουγεννιάτικες συνταγές / Χοιρινό”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s